על סוכר בגלידה
22.10.2019, שיאון ליאני
בשביל מי שמחפש/ת לדעת רק אם במוצרים של אייססלון יש סוכר או לא נקצר את התהליך ונאמר:
בכל מוצרי אייססלון יש סוכר (לסוגיו, כולל הסוכר מחומרי הגלם כגון פרי או שוקולד) בכמות משקלית של בין 20-40%, בין אם הם מכילים חלב או בין אם הם טעמי סורבה, כמו כן אין יחס ישר בין עוצמת הטעם המתוק לכמות הסוכר במוצר (בכל מוצר אגב, לא רק בגלידה) ולכן גם בגלידה חמוצה כמו האוכמניות או היוגורט לדוגמא, יש כמות סוכר דומה לזו של הטעמים האחרים ויתכן שאף גבוהה יותר.
בשביל מי שמתעניין/ת קצת מעבר מדוע אנו בוחרים נכון למועד כתיבת מילים אלו שלא לכלול מוצר מופחת או ללא סוכר, אני, כרגיל, שמח להסביר ואשמח גם לדון בנושא בהרחבה בפניות פרטיות.
כשהחלטנו אדוה ואני לצאת לדרך עצמאית משותפת לפני כ-5 שנים, למדנו לעומק את הענף, אנחנו טיפוסים יסודיים מאד, והיה ברור לנו בלי כל ספק שהמוצר שלנו יהיה שונה מכל מוצר שנמצא בשוק המקומי (לפחות) ושהקשר עם הלקוחות יהיה דרך אמון מלא ויושרה בלתי מתפשרת. תשאלו מה הקשר ? לקוח שאוכל את המוצר שלנו יודע בדיוק מה הוא אוכל, ואם הוא לא יודע, ישאל וידע - אין לנו מה להסתיר, ויש לנו תמיד מה עוד ללמוד.
אדוה עשתה מאמצים רבים ללמוד את תחום קונדיטוריית הגלידה בעצמה, נכון, היא עשתה קורס במקום שרבים עושים בו קורס להכנת גלידה, אך את רוב עבודת הלימוד, הניסוי והטעיה עשתה בעצמה בדירתנו הקטנה בגרמניה והיא ממשיכה גם היום בסלון שלנו. למעשה הלימוד, היצירה והמחקר בתחום הגלידה לא יגמרו לעולם.
בתוך כך כעסק קטן שעושה את מירב המאמצים להביא מוצר שמיוצר מחומרים גולמיים (בשונה ממוצרים תעשייתיים שמיוצרים מבסיסים מוכנים או נעזרים בחומרים מייצבים ומתחלבים בכדי לייצר חיי מדף מיוחדים, טעם או מרקם) אנו בוחרים להתקדם בקצב של השפית שלנו, כי זה מה שנכון וזה מה שכבר 3 שנים מוכיח את עצמו.
לסוכר בגלידה יש 2 תפקידים העיקריים, שאת החשוב שבהם רוב האנשים דווקא לא מכירים, גלידה היא מוצר קפוא או יותר נכון קפוא למחצה כך שעל אף שהוא מוגש בטמפ' נמוכה מטמפ' הקיפאון של רוב מרכיביו הגולמיים הוא עצמו בעל מרקם משחתי ונעים לחיך. זוהי תוצאה של מספר גורמים שלא נפרט כאן את כולם, אך הסוכר הוא גורם מרכזי, הוא משמש בגלידה כנוגד קיפאון (Anti-Freezing agent) ובלעדיו הגלידה הייתה פשוט גוש מוצק שאינו ניתן לאכילה. לסוכרים שונים "מדד נוגד קיפאון" שונה, כמו שיש להם מתיקות שונה. לעיתים אף משתמשים בסוכרים בעלי "מדד מתיקות" נמוך מסוכר לבן אך "מדד נוגד קיפאון" גבוהה יחסית וכך מושג האפקט מבלי לעלות את רמת המתיקות במוצר.
אם נשלב את הנתון מתחילת דבריי לגבי חלקו היחסי (משקלית) של הסוכר בגלידה, ונבין שממתיקים תחליפיים בעלי ערך קלורי מופחת מתוקים פי 300-2000 ניתן יהיה להבין שהחלפה פשוטה בין סוכר לממתיק תחליפי ביחס של 1:1 לחלוטין לא אפשרית.
נכון, יש בשוק מוצרים תעשייתיים אשר מסייעים לייצב ולהוריד את טמפ' הקיפאון של הגלידה (קרי תערובות בסיס לייצור גלידה ללא סוכר), אך אלו אינם עומדים בהתחייבויות שלנו אל מול הלקוחות נכון להיום - עבודה עם חומרים גולמיים ככל שניתן וללא מייצבים, בכדי להגיע לטעם המדויק ביותר והאמיתי ביותר.
לצערי הרב עולם ה"ללא סוכר" מלא במחקרים שלעיתים מציגים דעות "בעד" ולעיתים דעות "נגד" צריכה של מוצרים ובהם תחליפי סוכר. מבחינתי לא צריך להיות מהנדס אטום בכדי לבצע השוואה בין פירוט הרכיבים במוצר ללא סוכר ובמקבילו ה"רגיל" - תנסו אותי בפעם הבאה שאתם בסופר, זה לא נראה מעודד.
לאורך כל הדרך אנו כמובן ממליצים לכל אדם לצרוך את המוצר שלנו על פי אורח החיים שהוא מבקש לעצמו ו/או ההנחיות שקיבל מרופאיו, תוך שאנו משתפים במידע הכתוב במאמר זה, ולשמחתינו יש מי שמצליח לשלב את המוצר גם בדיאטה סוכרתית או בריאותית במידה הנכונה ובתיזמון הנכון.
Never Say Never - לא אמרתי. יתכן שבהמשך הדרך נבחר לייצר מוצר עם תחליפים או מייצבים, יתכן ובהמשך הדרך אדוה תמצא מתכון מעולה שכן עומד בסטנדרטים של טעם, מרקם ותהליך הכנה שהיא הציבה לעצמה (וכן גם במחיר שיאפשר רווח). יתכן גם שנחליט לתת פתרונות נקודתיים ללקוחותינו ולהביא להם מוצר קנוי בכדי שיוכלו לרכוש אותו אצלנו קרוב לבית. בכל מקרה אנחנו כל הזמן חושבים קדימה, משקיעים בפיתוח ומקווים שלכאן או לכאן נמשיך לייצר חיוכים.
אם היינו פועלים כל הזמן רק בכדי לרצות את כל לקוחותינו, היינו נראים, מתקשרים ומייצרים משהו שכבר קיים, וזה פשוט פחות מושך אותנו. מה שמעניין אותנו הם הלקוחות ששמחים להקשיב למה שיש לנו להגיד, ולכבד את הבחירה שלנו מתוך הבנה שאנחנו באמת עושים את זה לטובתם, כן, גם לקוחות הסובלים מסוכרת כבר הבינו שאנחנו לא רוצים ברעתם אלא להיפך, אנו נמנעים מלייצר להם בכל מחיר משהו "ללא סוכר" מתוך הבנה שקיים סיכוי שזה בכלל לא מה שטוב להם.
* אין לראות במאמר זה המלצה רפואית כלשהי ועל כל אדם להתנהל לפי הדיאטה שהומלצה לו על ידי איש מקצוע.
אשמח לענות לשאלות נוספות או לפניות בנושא דרך "צור קשר"