על כשרות, אמון וחיים בצוותא
23.7.2019, שיאון ליאני (עדכון, 20.7.2023)
בשביל מי שמחפש/ת לדעת רק אם יש לאייססלון תעודת כשרות או לא נקצר את התהליך ונאמר:
אין סיבה שחומרי הגלם באייססלון לא יהיו כשרים, הפיסטוק מגיע מאיטליה ועליו U של כשרות, שאר חומרי הגלם הם בעיקרם טריים - פירות וירקות שנרכשים מספק כשר, מוצרי חלב תוצרת הארץ, סוכר, מים ומטעמי קונדיטוריה שאנו יוצרים בעצמינו מהחומרים שציינתי.
אנו משתדלים לא לייצר בשבת, אך הסלון פתוח ללקוחות לכל אורך השבוע.
לאייססלון אין תעודת כשרות מכל סוג שהוא בעת עדכון מאמר זה.
כשרות לפסח - בתקופת חג הפסח איננו מייצרים גלידות אשר במתכון שלהן אמור להיות חמץ, אך לא ביצענו הכשרה לכלים ולציוד ויש בסביבת העבודה חמץ.
בשביל מי שמתעניין/ת מדוע זו הבחירה שלנו בעת הנוכחית, אני, כרגיל, שמח להסביר ואשמח גם לדון בנושא בהרחבה בפניות פרטיות.
כשהחלטנו אדוה ואני לצאת לדרך עצמאית משותפת לפני כ-7 שנים, למדנו לעומק את החוקים הלא כתובים של הענף, אנחנו טיפוסים יסודיים מאד, והיה ברור לנו בלי כל ספק שהעסק צריך להיות פתוח בשבת, אחרי הכל מדובר בבילוי, ועונג ללקוחות. כך תוכנן בתוכנית העסקית וכך גם נחתם חוזה השכירות במרכז אוסקר 7 (שבמקור חייב אותנו לעשות כן).
אני מגיע מבית חילוני שמכבד מאד את מסורת ישראל אך אינו שומר מצוות, ואדוה חונכה בבית, בוא נאמר בעדינות, קצת יותר חילוני. בזמנו לא ידענו להגיד עד כמה ימי השבת באייססלון יהוו חלק ארי מהמחזור העסקי, והיום ברור שבדומה לרוב הענף, גם אצלנו ימי שישי ושבת הם הימים החזקים.
לאחר כשנתיים וחצי של פעילות, שאנו כבר מרשים לעצמנו לקרוא לה מוצלחת, ישבנו והעמקנו מחשבה על הדרך שעשתה אייססלון, על ה"אוקיינוס הכחול" שהיא, ועל החוקים שכן נרצה לכתוב לדבר הזה שנוצר. מצאנו שיצרנו באמת משהו אחר, כמו שרצינו, וככזה אנחנו יכולים וצריכים להתנהל אחרת. החלטנו שאנו רוצים יום מנוחה לצוות ולנו, וברור לנו שיום השבת הוא היום הנכון - מי שמעוניינ/ת לקרוא עוד, מדוע יום שבת הוא הבחירה הטבעית שלנו מוזמנ/ת לעשות זאת כאן.
כבר בשלב זה ברור לכל הקורא/ת מאמר זה כי כסף לא היה כאן השיקול המרכזי (מבלי להתייפיף אנו אכן אומרים שהוא היה שיקול, בסופו של דבר מדובר בעסק שצריך להיות רווחי ולפרנס את משק הבית שלנו, אך כפי שאמרתי זה לא היה השיקול המרכזי).
החל מה 1.1.2019 אייססלון סגרה את דלתותיה בסוף השבוע ביום שישי בשעה 15:00, ופתחה אותן שוב בכל יום ראשון בשעה 13:00. המהלך גרר תגובות מכל כיוון, ספקים וחברים מענף המזון הרימו גבה והזהירו, לקוחות שיכלו להגיע רק בסופי השבוע זעמו, אך לשמחתינו רוב הלקוחות הקבועים הבינו אותנו וכיבדו את בחירתנו כבר מ- Day one.
שומרי הכשרות מביניכם זיהו ששעות הפתיחה החדשות שנבחרו מעידות שהייתה לי כוונה עזה לנסות ולהביא גם לשומרי הכשרות את המוצר המופלא הזה שאישתי וצוותה מכינות, ובפעם הראשונה בישראל לייצר ג'לאטו טרי מקונדיטוריה - כשר. השעות איפשרו לי בקלות לכסות את כניסת ויציאת השבת לכל אורך השנה מבלי לשנותן לעולם (לי זה תמיד נראה תמוה שעסקים בוחרים לפתוח ל- 2-4 שעות את דלתותיהם בימי שישי בחורף, כאשר כניסת השבת מאד מוקדמת, וכמו כן לפתוח את דלתותיהם בימי שבת בקיץ ל 2-4 שעות בהתאמה בשל יציאת השבת המאוחרת. כמוכן כלקוח אני ממש לא אוהב שמקום כותב "מ-10:00 ועד חצי שעה לפני כניסת השבת", כאילו שאני החמה והכוכבים בכבודם ובעצמם). למי שאינו בעל עסק אסביר שעסק מזון שפותח דלתותיו ל-3 שעות, מפעיל את אנשיו סביב 5-6 שעות (כולל, פתיחה והכנות ולבסוף סגירה וניקיונות), כך שעל 3 שעות הכנסה, יש עוד 2-3 שעות שאינן מכניסות, זה בראייתי העסקית טעות ניהולית שיש לה השלכות רבות מאד (בעיקר בהיבט ההון האנושי אגב). בנוסף גם אציין שכאשר דלתות העסק פתוחות, גם אם יש מנהל בעסק שאינו הבעלים, בפועל הבעלים קשובים, זמינים ולעיתים נקראים לפתרון בעיות - כך שכאשר העסק פתוח גם הבעלים "פתוחים" (במובן העירני של המילה).
פניתי למכרים מהרשת המקצועית שלי, לרבנים שהגיעו למתחם הקניות ולחברים נוספים וכמו בתחילת הדרך של אייססלון ביקשתי ללמוד באופן יסודי, בצורה התמימה והאמיתית ביותר, מה הם דיני הכשרות? מה המשמעות שעומדת מאחורי כל אחד ואחד מהם? האם יפגעו במוצר שלנו? האם הם יפגעו בתהליך הייצור? האם קיים סיכוי שהם אולי ישפרו אותם? האם העמידה בדינים אלו תפגע בהיגיינת תהליך הייצור או שמא תשפר אותה? האם בחירת חומרי הגלם תשתנה? ועוד שאלות רבות, שכמי שמגיע מבית חילוני אך חונך לקבל את האחר ממש ממש רציתי לקבל עליהן תשובות.
ברור היה לי שאם אני מתקדם לעבר תעודת כשרות, בלי קשר לדרישות שיעמידו לי הגופים שמאשרים אותה, אני אהיה "הכי כשר שיש" - אמירה זו אינה באה לומר שאני אקפיד על "גלאט" או סוג כשרות כזה או אחר, אלא שהאמון שלקוח שומר כשרות יוכל לתת בי, יהיה מלא.
לאחר שחיפושי אחר אדם כזה שילמד אותי דיני כשרות בתום לב וברצון אמיתי לחיות בצוותא עלו בתוהו (בתשלום כמובן), החלטתי לוותר על ההרפתקה הזו לעת עתה. כעת הסלון פתוח גם בשישי וגם בשבת, אך בשעות מצומצמות ביחס לשאר ימות השבוע, ועם משמרות קצרות המאפשרות למשפחת אייססלון, צוות ובעלים מנוחה בשאר היום.
Never Say Never - לא אמרתי. ברגע שהדבר יסתייע לנו נשמח להוסיף את קהל הלקוחות שומר הכשרות אלינו. אנחנו שמחים לחיות בצוותא עם מגוון רחב של דיעות, דתות, זרמים ועמים - ונשמח לכבד כל אחד מהם, אם נמצא את את הדרך שלא תפגע במוצר שלנו, באנשים שלנו ובפרנסה שלנו.
אגב, להחלטה על כשרות יש השלחות עסקיות לא מבוטלות, שכרגיל שומרי הכשרות יגידו "זה יביא ברכה, אתה תחזיר את אובדן ההכנסה משבת באמצע השבוע בקלות" ומנגד, בעלי הניסיון ידעו לומר שזה ממש לא עניין חד משמעי, זה תלוי בקהילות הפזורות בקרבת העסק, בהרגלי הצריכה סביב המיקום של בית העסק באופן כללי ובתמהיל העסקים הנוספים הסמוכים לבית העסק.
כל שנותר לנו לקוות הוא שתכבדו את ההחלטה שלנו, וגם אם תבחרו שלא להיות לקוחות שלנו, לפחות זה יקרה מתוך הבנה ושיתוף.
אשמח לענות לשאלות נוספות או לפניות בנושא דרך "צור קשר"